Popsuć mu aparat, chyba, dlatego zdjęć nie publikuje :P
coś się złego dzieje z klimatyzacją
Zwiń
X
-
coś się złego dzieje z klimatyzacją
Koledzy mam problem z klimatyzacją i szukam porady co może być.
Ok 2 mce temu padła oryginalna sprężarka klimatyzacji - rozszczelnił się jej korpus, następnie zakupiłem drugą sprężarkę - używaną. Napełniłem czynnikiem, próba szczelności podczas napełniania wykazała, że układ jest szczelny. Przez ok 2 tyg wymieniona sprężarka chodziła pięknie - chłodziła jak za dawnych czasów. Niestety po 2 tygodniach przestała chłodzić :cry: zajrzałem pod maskę i na dolnej osłonie silnika widzę ślady oleju z klimatyzacji - wymontowałem sprężarkę(czynnika prawie nie było) i okazało się, że leci w miejscu zaznaczonym
Myślałem, że ponieważ jest używana, to po prostu też dokończyła swój żywot - zamówiłem więc kolejną używkę. Kolejna sprężarka założona ok tydzień temu i widzę, że na osłonie silnika znowu są śladu oleju - póki co chłodzi, ale pewnie zaraz przestanie - domyślam się, że pewnie wywala olej i czynnik w tym samym miejscu.
Co może być przyczyną? Rzeczywiście 2 walnięte sprężarki, to chyba mało prawdopodobne?
Kolega mi podpowiedział, że może to być zawór rozprężny.
Co i jak mogę jeszcze sprawdzić zanim oddam ją w fachowe ręce? W pracy mam do dyspozycji automat do napełniania klimy i wolałbym to własnymi środkami wykonać, bo taniej :P
Dzięki za pomoc
-
Komentarz